Blogolj!

Új kapitány: se lenyelni, se kiköpni

Kecskés István

George Leekens eddig 23 alkalommal kapott megbízást egy kluboktól, vagy egy szövetségtől, hogy készítse fel a játékosokat. Harminchárom éve ül a kispadon és megkapta a 24. lehetőséget is.

Csányi Sándor (balra) örül, hiszen végre talált egy kapitányt (Fotó: MTI)

A kinevezésével valahogy úgy van az ember, hogy ezt a sztorit sem kiköpni, sem lenyelni nem lehet. Rágjuk a gittet tovább. 

Vegyük az alapvető statisztikai adatokat: a szakember eddigi edzői pályafutása során egy bajnoki címet és két kupát nyert – mindháromszor Belgiumban ünnepelhetett. Ennyi… Ez mondjuk nem túl sok, de a magyar válogatott kispadjára nála veretesebb eredménysorral rendelkező szakember még véletlenül sem ülne le. Emlékszünk rá, hogy Morten Olsen nemet mondott a megkeresésre, Giovanni Trapattoni (önként)jelentkezését pedig kéretik a helyén kezelni és a menedzserek kétségbeesett akciójának tekinteni. 

Nem tartunk ott, hogy José Mourinho, vagy Pep Guardiola, esetleg Zinedine Zidane eldobna mindent és rohanna Budapestre edzést tartani Fiola Attilána, vagy éppen Szabó Jánosnak. Olyan mélyen vagyunk, hogy említett urak vélhetően nem is tudják, hogy kik szerepelnek a nemzeti együttesben. A világelittel foglalkoznak, mi meg ugye attól igencsak messze vagyunk. 

Visszatérve Leekens kinevezésére: szegény nagy hátránnyal kezd. Gyakorlatilag nincs olyan elemzés, hozzászólás, ami ne azzal kezdődne, hogy egy 68 éves bácsi lett a kapitány – tegyük hozzá ezzel spórolt az MLSZ, hiszen a szakember ingyen utazhat a BKV-n és a távolsági buszon, meg a vonaton is nagy kedvezményt kap. A fiatal Dárdai Pál, a nem túl koros Bernd Storck után jön egy javában nagypapa korú edző a csapat mellé. Furcsa lesz. Valahogy nem illik a képbe. Nemcsak azért, mert nyilván mindenki Marco Rossit, Paulo Sousát, vagy éppen Dárdai Pált, Lőw Zsoltot, netán Szabics Imrét szerette volna látni a kispadon. Ennek persze nemcsak a kor az oka, hanem az is, hogy őket ismerjük – elismerjük? kedveljük? – Leekensről tegnapelőtt az átlagos honi szurkoló azt sem tudta, hogy még dolgozik. A helyzet az, hogy ez kölcsönös:

Meg kell ismernem az országot, a klubokat, a magyar labdarúgást, szeretnék együttműködni a klubokkal, bízom benne, hogy kölcsönösen segíteni tudjuk egymás munkáját. A céljainkat csak közösen érhetjük el, a klubokkal, a magyar szakemberekkel, a szurkolókkal, vagy éppen a médiával.

– mondta a bemutatkozása alkalmával a belga szakember. A fenti idézet első feléből kiderül, hogy Leekensnek fogalma sincs arról, hogy mit művelnek mifelén futball címén, márpedig ez erősen kellemetlen. A célok közös eléréséről pedig kérdezze meg az elődjeit: szóról szóra ugyanezt mondták, aztán… Bízzunk bene, hogy ő sikeres lesz!

George Leekens sok semmit mondott elsőre, de a magyar futballt nem ismeri (Fotó: MTI)

Persze, a magyar válogatottal nem kell Európa-bajnokságot nyerni – illetve kell, csak nem lehet –, nekünk már bőven elég lenne az is, ha a 2020-as kontinensviadal budapesti meccsein a mi csapatunk lépne pályára. Ha bejutna a 16 közé, akkor megint leállna a forgalom a fővárosban, ez nekünk már bőven elég. Szóval, ha csak azt hozza, amit mondjuk Belgiummal és Algériával, vagyis elviszi a csapatot valamelyik nagy viadalra, akkor már nagy baj nem lehet. A 24. megbízásának sikeréért nyilván szorítunk, de valahogy nem jó a kisugárzása. Nem az új kapitánynak, hanem ennek az egész helyzetnek. 

Szeretnék sikeres időszakot tölteni Magyarországon, azért vagyok itt, hogy kijussunk az Eb-re, a következő időszakban minden energiát ebbe fektetek. Fontos a múlt, de a jövőbe kell tekinteni, és keményen dolgozni azért, hogy újra arra magasabb szintre jusson el a magyar labdarúgás. Nem hiszek a szerencsében, kizárólag a kemény munkában, semmi sem pottyan az ölünkbe az égből.

Az edzői munkásságáról nem sokat tudunk, de a közhelygenerátor jól működik. Ismerős mondatok, talán egy hiányzik innen: "A következő meccsre koncentrálunk."

Fura és félő, hogy nehéz időszak áll előttünk. 

https://valogatott.blogstar.hu/./pages/valogatott/contents/blog/44210/pics/lead_800x600.jpg
csányi sándor,George Leekens,mlsz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?