Blogolj!

Újra meghalt a magyar futball

Kecskés István

Ezt is megéltük: a magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra kikapott Andorrától. Kemények vagyunk, hiszen a mi korosztályunk nagyjából akkor eszmélt rá a labdarúgásra, amikor Mexikóban a szovjetek irgalmatlanul elvertek minket és láttuk azt is, amikor Izlandtól kikapunk, sőt még akkor sem ültünk háttal a tévének, amikor Málta verte meg a kedvenceinket. Szóval kemények vagyunk, de ez azért most sok(k) volt. 

Andorra 186. helyen áll a világranglistán, vagyis csak húsz csapatnál jobb a Földön.

Sőt nem is először győzött története során, mert ez korábban négyszer is megesett a miniállam csapatával, hiszen San Marino, Albánia, Fehéroroszország és Macedónia is beleszaladt már a késbe. Rettenetesen kellemetlen, hogy a mi csapatunk az ötödik, amely megélte ezt a megaláztatást. 

Hamarosan egy éve lesz annak, hogy Bordeaux-ban legyőztük Ausztriát és megkezdtük a menetelést az Európa-bajnokságon. Most pedig temetjük a futballt. Sajnos azt kell mondani, hogy szinte törvényszerű volt az andorrai vereség. Tavaly június 14-én az alábbi csapattal futottunk neki a csoportmeccsnek: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera – Németh K. (Pintér), Nagy Á., Kleinheisler (Stieber), Dzsudzsák – Szalai (Priskin). Ehhez képest péntek este a Gulácsi – Bese, Vinícus, Lang (Balogh N., 56.), Tóth B. – Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler, Stieber Z. (Nagy D., 21.), Gyurcsó (Sallai R., 71.) – Eppel összetételű együttes futott ki a pályára. A kezdő négy helyen volt ugyanaz és közös pont még a tavaly csereként beállt Stieber szerepe. 

Fotó: MLSZ

Ilyen átalakítást egy csapat sem visel el. Rendben: Király visszavonult, szegény Fiola lényegében az osztrákok elleni találkozó óta folyamatosan sérült, de Kádár Tamás és Szalai Ádám is hasonló okok miatt pihent. A többiek? Egy részük Bernd Storcknak köszönhette, hogy kihagyta ezt a meccset, hiszen a kapitány lemondott a nemzetközi kupában szereplő csapatok játékosainak szerepléséről. Mondjuk Vinícius Paulo és Eppel Márton annak ellenére is játszott, hogy a Videoton és a Honvéd dicsőséges európai hadjáratra készül. Ugyanakkor a Ferencváros játékosai kimaradtak. Bebizonyosodott, hogy a magyar válogatott nem olyan gazdag, hogy a legjobb magyar klubok játékosait csak úgy nélkülözze. Vicc, de ez az együttes Gera Zoltán nélkül nem sokat ér. Azért az is komoly kritika, hogy a magyar válogatott sikere egy 38 esztendős játékoson múlik. Vicc…

Visszatérve a magyar kupa-csapatokra. Értem Storck gondolatmenetét, de elfogadni nehéz.

Ne legyünk naívak: a négy indulóból jó esetben egy jut el addig, hogy ősszel is futballozzon

– csodával határos lenne, ha nemcsak szeptemberben, hanem a további hónapokban is érdekelt lenne bármelyik együttes –, a másik három még nyáron kiesik a sorozatból. Nincs értelme pihentetni a játékosokat, mert nem fáradnak el. Szóval Storck keze vastagon benne van abban, hogy egy B-csapat lépett pályára Andorra ellen. Az pedig rémes kép a magyar labdarúgásról, hogy a második együttesünk vereséget szenvedett Andorrán. 

És Storck felelőssége az, hogy nem hívta be a keretbe Futács Márkót, aki a magyarnál valamivel azért erőssebnek vélt horvát bajnokság gólkirálya lett. Érthetetlen. Már csak azért is, mert azt két meccsen láthattuk, hogy Eppel Márton a legjobb honi gólszerző, maximum egy lepke súlyával mérhető nemzetközi szinten. Azt ugye már sokszor hallottuk a német edzőtől, hogy Nikolics Nemanját azért nem szerepelteti, mert nem egy Szalai Ádám felépítésű center, márpedig ő a magyas, erős csatárokban hisz. No, Futács Márkó éppen ilyen, ráadásul elég jó formában is van, de nem kíváncsi rá a kapitány. (Nikolics Nemanja ma eset bajnokit játszik és a kapitánnyal egyeztetve maradt ki a keretből.)

Ugye az együttes vezére Dzsudzsák Balázs kellene, hogy legyen, de egyáltalán nem tudott az lenni péntek este. A meccs utáni nyilatkozata mindent elárul róla. 

Nagyon szép dolog, hogy bocsánatot kért a kapitány, de sajnos ezzel nem vagyunk előrébb.

Az, hogy a körülötte lévő 16-17-18 évesekről beszél és rájuk hárítja a felelősséget már más kérdés. Ahogy Dzsudzsák is mondta, sokan azt állítják vele kapcsolatban, hogy pénzéhes, ezért nem egy "komoly" csapatban futballozik, hanem az arab világban. Vélhetően nem veti meg a dollárokat, de bevallom, hogy ez a legkevésbé sem érdekelne, ha emellett mondjuk nem kapunk ki Andorrán. Mert ilyen mértékű csapás esetén minden fáj. Nemcsak az, hogy ki mennyit keres, de még az is, hogy milyen a haja. 

És félreértés ne essék: továbbra is nagyon szeretjük a válogatottat és a magyar futballt is. Csak nagyon mérgesek vagyunk. 

Valaminek történnie kell most ezzel a csapattal. Bernd Storck bajban van, vélhetően azért most előveszik az MLSZ vezetői. Abban majdnem biztos vagyok, hogy nem rúgják ki a szövetségből, hiszen ő nem egyszerűen szövetségi kapitány, hanem a magyar labdarúgás sportigazgatója is. Ebben az állásában biztos megmarad. És a baj az, hogy így most hirtelen szövetségi kapitány-jelölt sincs kéznél… 

https://valogatott.blogstar.hu/./pages/valogatott/contents/blog/39155/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?