Blogolj!

ÉLŐ: Magyarország–Belgium

19.30

Emese nevű olvasónk az alábbiakat küldte Belgiumból: 

20 év itt, 20 év ott, de a 20 év ittlét után is libabőrös lettem az EB-n elhangzó első magyar himnusz hallatan itt Belgiumban.

Külföldön magyarként élni és a rohanó élet forgatagában elveszve végre volt valami ami ismét a magyar hazafiasságom felébresztette, mint ahogy sok más világverseny ahol a magyarok kitűnően szerepelnek.

Persze ez foci, ez az abszolút legközkedveltebb sport világszerte. Ez egy fenomén.

Mindenki erről beszél most hirtelen minden belga ismerős, család, barát es üzleti partner es az egész belga náció a magyarokról beszel (persze a focistákról)

Ez most napi szinten többször beszédtéma és az egymást ugratások topikja.

Most mindenki, laikus vagy foci elemző – mindenki ismeri mar a magyar játékosokat – viccel Király szürke „pizsamanadrágjáról.” Tudja milyen taktikát kell ellenük alkalmazni... nagyon mulatságos néha…

Ezt is megértem hogy végre pozitívan nyilvánulnak meg a hazámról.

A  párizsi, brüsszeli robbantások után valami más kovácsolja össze az európai szellemet.

19.35

Még mielőtt videókat mutatnék arról, hogy miként vonultak a magyar szurkolók Toulouse-ban, nézüük a Magyar Honvédség Facebook bejegyzését. 

19.40

Nézzük milyen volt a helyzet Toulouse-ban, amikor indult a szurkolók már hagyományos vonulása. 

19.45

Együtt vonultak az ultrák és a családok. Szép!

19.50

Sőt még a belgáknak is volt kedvük vonulgatni a magyarokkal. 

19.52

És vannak kezdők! Magyarország: Király – Lang, Juhász, Guzmics, Kádár – Gera – Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy, Dzsudzsák – Szalai. 

Belgium: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Witsel, Nainggolan, De Bruyne, Mertens – Hazard, R. Lukaku

19.55

Menő gyerek. Illetve jövő. (Fotó: Réti Zsolt / Facebook)

20.00

1926-ban először Portugália ellen lépett pályára a magyar válogatott és 3–3-as eredményt ért el. Az év végén Belgium volt az ellenfél, akkor 2–0-ra nyert a csapat. A portugál része idén is megvolt. 

20.10

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság magyar-belga nyolcaddöntője előtt a belga válogatott szurkolói vannak többségben Toulouse-ban.

A belga drukkerek elárasztották a Garrone folyó partján elterülő város központját és fergeteges hangulatot teremtettek a legnagyobb, Capitolium előtti téren. A több ezer fanatikus nemzeti színű parókákkal, dobokkal és piros füstbombákkal felszerelkezve énekel a 21 órakor kezdődő meccs felvezetéseként.

Többségük igen magabiztosan várja a találkozót, ugyanis rendre sok szerencsét kívánnak a magyar szurkolóknak, és amikor hasonló válasz érkezik, akkor mosolyogva megjegyzik, hogy Fortuna istenasszonyára a magyar nemzeti együttesnek lesz szüksége a továbbjutáshoz.

Noha látványosan több belga rótta Toulouse utcáit, így is több ezer magyar drukker érkezett a dél-franciaországi településre, ahol a többségük már-már megszokott módon együtt vonult a város szigetén található Municipal Stadionhoz.

A létesítmény környékén a korábbiaknál nagyobb készültség tapasztalható, ugyanis nagyobb létszámban vonult a helyszínre a rohamrendőrség és számos gépfegyverrel felszerelt katona is látható. Mindez elsősorban a terrorfenyegetettséggel magyarázható, mivel a két ország szimpatizánsai kifejezetten békésen és barátságosan viszonyultak egymáshoz. Mindezek ellenére a közmédia egyik munkatársa a sajtóközpontot keresve mindenféle ellenőrzés nélkül jutott be a stadion területére.

A francia szervezők ezt leszámítva ügyelnek a részletekre is: kedves gesztust gyakorolva a jegyeket ellenőrző önkéntesek arcának egyik oldalára a belga, a másikra a magyar trikolort festették, és mindannyian készségesen igazítják útba az érkező drukkereket.

A 44 év után ismét Eb-résztvevő magyar válogatott öt pontjával veretlenül nyerte meg az F csoportot. A nyolcaddöntős mérkőzését pedig 21 órától játssza Belgiummal, amely néhány hónapja még vezette a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáját, és az E csoport második helyezettjeként jutott a legjobb 16 közé. A találkozót a szerb Milorad Mazic vezeti.

20.18

Kép a stadionból. Jó lesz ez!

20.22

Csányi Sándor izgul. Az MLSZ elnöke az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy nagy a tét. "Ha ma győznénk, akkor a következő meccs könnyebb lehet. A célt túlteljesítettük és nagyon sokat fejlődött a csapat, ez pedig még hasznos lehet. A világ egyik legjobb csapata ellen lépünk pályára. Mindenki nagy elismeréssel nyilatkozik a csapatról. Hiányzott Magyarország ebből a sorozatból. Nagy dolog, hogy méltóképpen tértünk vissza. Nem értékelhetjük túl az eredményeket, az út felénél járunk. Négy év múlva nagyobb eséllyel játszunk majd az ilyen erős válogatott ellen is. Remélem még többen akarnak majd focizni, az infrastruktúra adott, az edzőképzés is fejlődik. A magyar válogatott magasra tette a mércét a klubok előtt, így azoknak is jobban kell teljesíteniük. A válogatott mellett a szurkolók is túlteljesítették, amit vártunk. Mindent meg kell tenni, hogy a drukkereket becsalogassuk a stadionokba, nem vagyunk a szurkolók ellen, még ha volt is néhány szerencsétlen próbálkozásunk, mint a szurkolói kártya, amelynél a szándék jó volt, de a megoldás nem."

20.25

Az éjjel soha nem érhet véget – zengi a stadion. Egy középszerűnél is gyengébb Soho Party szerzeményből óriási sláger lett. 

20.30

Bernd Storck az M4Sportnak nyilatkozva elmondta: "Az M4Sportnak nyilatkozó szövetségi kapitány elmondta, hogy minden meccs fontos, jó selejtezőkön vagyunk túl. "Jobbak lettünk és ha megmutatjuk, amit korábban, akkor meglepetést is szerezhetünk. Úgy kell futballoznunk, mint eddig, félelem nélkül, jól kell védekezni és ki kell használni a lehetőségeket. Mi már nyertünk, hiszen boldogok a szurkolóink, de mi még szeretnénk tapasztalatokat gyűjteni."

20.33

Kelinheisler László megsérült a bemelegítésnél, Pintér Ádám játszik helyette.

20.35

Így nézett ki ma az egyik 5-ös busz Budapesten. 

20.40

Egy huszáros Toulouse-ból.  (Fotó: MTI)

20.45

Őrület Magyarországon!

Országszerte tízezrek szurkolnak a franciaországi Európa-bajnokságon (Eb) vasárnap este Belgium ellen játszó magyar labdarúgó-válogatottnak. A meccset több helyen óriáskivetítőkön nézhetik: a szurkolók közül sokan magyar zászlókkal érkeztek vagy magyar mezt viselnek, illetve nemzetiszínű festés díszíti az arcukat.

A főváros több pontján sok ezren szurkolnak együtt - jelentették az MTI tudósítói a helyszínekről. Az este 9 órakor kezdődő magyar-belga mérkőzés kezdete előtt teljesen megtelt a Nyugati téren a Nyugati pályaudvar mellett kialakított "szurkolói zóna". Az emberek nemzeti színűre festett arccal, magyar zászlókat lobogtatva várják a mérkőzés kezdetét. A focidrukkerek már fél 9-kor skandálták a "Ria, ria, Hungária!" rigmust. A szurkolók láthatóan bizakodóan tekintenek a mérkőzés elé - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A Nagykörúton ugyancsak nemzeti színűre festett arccal és zászlókat lobogtatva haladnak az emberek, sokszor a közlekedési szabályokat is figyelmen kívül hagyva. A körút menti kocsmák, büfék, szórakozóhelyek szintén kivetítőkkel, nagyképernyős televíziókkal csalogatják a szurkolókat. Ennek megfelelően tele vannak a körút mentén a szórakozóhelyek.

Az V. kerületi Erzsébet teret teljesen megtöltötték a magyar labdarúgó-válogatott Belgium elleni Eb nyolcaddöntős mérkőzésére várakozók vasárnap este, az érdeklődők óriáskivetítőkön követhetik a meccset. Rengeteg szurkoló érkezett nemzetiszínű zászlókkal vagy magyar mezben, sokan az arcukat és a karjukat is piros-fehér-zöldre festették.

A környéken hatalmas a tömeg, a vendéglátóhelyek zsúfolásig megteltek, számosan állni kényszerülnek vagy a fűben ülnek. Az autók dudálnak, a drukkerek skandálnak, a magyar csapatot éltetik és biztatják. Petárdák is durrantak.

A közutakon vasárnap rengeteg autón lehetett látni a magyar zászlót, illetve piros-fehér-zöld díszítést. Az Operaház előtti szfinx arcát is nemzetiszínű festés díszíti. A fővárosban több busz járatkijelzőjére is kiírták: "Hajrá Magyarország!". 

Az M1 aktuális csatorna tudósítói az ország több pontjáról bejelentkeztek: Győrben a Rába partján, Debrecenben az "Eb parkban" is ezrek szurkolnak együtt magyar zászlókkal, piros-fehér-zöld színű ruhákban. Budapesten, a Szabadság téren már a hat órakor kezdődött német-szlovák meccs közben is többször felhangzott a "Hajrá magyarok!".

Korábban a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a vasárnap esti magyar-belga meccsét követően várható szurkolói vonulás miatt lezárások lehetnek Budapest belvárosában. A pénteken a rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint vasárnap 23 órától hétfő hajnali 4 óráig az V., VI. és VII. kerületben lehetnek korlátozások.

A Budapesti Közlekedési Központ is felhívta a figyelmet arra, hogy a több troli, busz, villamospótló és éjszakai buszjárat közlekedése változhat a fővárosban a mérkőzés előtt és után. (MTI)

20.47

Kleinheisler László combizom-húzódást szenvedett, a sérülés nem súlyos, de ma nem játszhat. 

20.49

Szurkolói flashmob Budapesten. (Fotó: MTI)

20.50

Így fest a magyar szektor a kezdés előtt. 

21.00

Elkezdődött a meccs. A belga szurkolók üzentek az évekig az Anderlechtben futballozó Juhász Rolandnak. 

21.07

Jobban kezdtek a belgák. Király már kettőt védett.

21.09

A hangulat Belgiumban – Emese videója. 

21.10

Vezet Belgium. Alderweireld fejelt a kapunkba. 

21.11

Brüsszelben is bíznak az egyenlítésben. 

21.18

Piszok jó ez a belga csapat... A góltól nem szakadtunk össze, de Királynak azóta is volt bravúrja. 

21.30

Egy az egyben nagyon jók a belgák. A helyzet az, hogy keresik is az ütközéseket az ellenfél játékosai. 

21.35

Király tolta lécre De Bruyne szabadrúgását. Parádés a kapusunk, de a lövésnél megsérült a keze, reméljük tudja folytatni. 

21.39

Végre lőttünk. Lovrencsics 22-ről kevéssel a bal felső fölé emelt. 

21.43

Király a legnagyobb. Mertens 10 méteres lövése után mentett nagyot. 

21.45

Vége az első félidőnek. Az eredmény reális, de nagyon küzd a csapat, amely ilyen jó ellenféllel az EB-n eddig nem találkozott. 

21.55

Király elképesztő bravúrjainak egyike. 

21.58

Nagykanizsa, főtér, most. 

22.00

Gera helyett Elek. Folytatódik a meccs. 

22.02

Király bravúrral kezdtünk: Hazard lövése után a jobb felső elől mentett. 

22.10

Kijöttünk a szorításból. Szalainak volt egy lövése és egy fejese is. 

22.15

Óriási tempóban futballoznak a csapatok. Egyelőre bírjuk az iramot. 

22.22

Pintér lövése megpattant egy lábon, de Courtios nagy bravúrral kitolta a labdát a léc alól.

22.24

Dzsudzsák bal oldali beadása után a tizenhatos jobb oldaláról Juhász lőtt, de centikkel mellé ment a labda. 

22.26

Csíkszeredában is szurkolnak. (Fotó: MTI)

22.30

Pályán a lengyel gólkriály: Pintér helyett Nikolics. 

22.36

Sajnos eldőlt. Hazard előbb adott egy gólpasszt Batshuayi-nak,

majd két perccel később 16-ról kilőtte a bal alsót. 3–0

22.44

Budapesten is nagy szurkolás van. (Fotó: MTI)

22.46

Carrasco kapott nagy labdát a balösszekötő helyén és 15 méterről kilőtte a jobb alsót. 4–0

22.49

Vége a mérkőzésnek, elbúcsúztunk az EB-től, de egy dolog biztos: többet kaptunk a csapattól, mint azt gondoltuk volna. Van csapatunk, van futballunk! Szép volt fiúk! Köszönjük!

https://valogatott.blogstar.hu/./pages/valogatott/contents/blog/28204/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?