Blogolj!

Marseille-ben is megérett a szőlő

Ha nem szereztünk volna pontot Izland ellen, hanem állnánk a továbbjutás küszöbén a csoportban – szerintem lényegében a tizenhat között vagyunk, de maradjunk óvatosak –, akkor is megérte volna elutazni Marseille-be, mert itt olyat élt át magyar ember, amit nagyon kevés helyen tud.

Az egész nap a Fanzone-ban kezdődött. (Nyilván mire a partra értünk elbújt a nap, ellenben felerősödött a szél...)

Furcsa egy kreálmány ez. Mondjuk a marseille-i szerencsés helyen van, hiszen a part jelentőset dob rajta. Az egésznek a központja egy irgalmatlan nagy kivetítő, amelyen az ide szorult drukkerek nézhetik a meccset – ingyen. Nagyjából ez az egyetlen dolog, amiért nem kell fizetni. A zónának egyébként saját pénze van, az úgynevezett token, amelyből egyért, két eurót kell kicsengetni. Ez azért jó a szervezőknek, mert ezeket a zsetonokat soha sem lehet kompletten elkölteni, mindig marad belől a zsebben valamennyi, ez pedig aztán tényleg tiszta haszon...

Amúgy egy sör 7 eurónyi token.

Vérlázító.

Amúgy meg emberi csocsón, különböző shopokon kívül nem nagyon van más ebben az egészben. Maradjunk annyiban, hogy a gyerekek a nem túl kellemes, langyosnak csak némi jóindulattal nevezhető vizet jobban élvezték, mint bármi más kreálmányt. A nagyobbik gyerekem meg kicsit úgy volt vele, ha wi-fi van, akkor minden van.

Egy körül átmentem a régi kikötőbe, hogy lássam a magyar szurkolók indulását és azt, hogy valóban kell-e félni a helyi ultrák haragjától – az gyorsan kiderült, hogy a magyar-izlandi barátság gyakorlatilag megbonthatatlan. Azt nem tudom, hogy a marseille-i szurkolók hol voltak szombat délután, de a kikötőbe érve már nem is érdekelt. Elképesztő mennyiségű piros és fehér mezes, pólós ember állt a parton. A városrésznek van egy érdekes kialakítású tere, amely felett tető van, aminek az alja tükör. Kicsit fejre is állt a világ.

Zengett az egész kikötő. Dübörgött a „Ria-Ria-Hungária!” zengett az „Éjjel soha nem érhet véget” és felcsendült az „Érik a szőlő” is, amely ugy eredendően egy népdal, de lassan világsláger lesz ez.

Nem sokkal kettő után el is indult a menet. Jó tíz percet töltöttem azzal, hogy ismerőseim kerestem még a téren, aztán amikor Andrea és az édesapja megkerültek beálltunk a szurkolók közé.

Gondoltam, hogy valahol a menet végén vagyunk, mert azért a várakozással eltöltött idő alatt haladt a karaván. Érdekes, hogy a helyi rendőrök a hét közepén még arról beszéltek, hogy ne találkozzunk a régi kikötőben, mert onnan messze van a stadion, a biztonságunkat sem tudják garantálni és a forgalmat sem lehet csak úgy lezárni. Le lehetett és le is kellett.

Egy völgybe érve azt láttam, hogy rengetegen vannak előttünk. Elképesztő. Ennyi magyar szurkolót még nem láttam egyben otthon sem, nemhogy külföldön. Aztán hátra fordultam és nem hittem a szememnek: a kétsávos úton annyian voltak mögöttünk, hogy nem láttam a sor végét.

Hihetetlen, csodálatos érzés volt a tömeg részének lenni.

Ez volt előttem

Ez meg mögöttem

Az már korántsem biztos, hogy az a két menyasszony, akiknek az esküvőjét emlékezetessé tette a magyarok menete, ugyanilyen jól érezte magát. Andrea meg is jegyezte, hogy ez a két nő sosem feledi az esküvőját, csak nem a férjeik miatt lesz örök emlék.

Lehet, mindenesetre sok boldogságot kívánunk!

A tömegben néha gyúlt egy egy füst, volt egy-egy petárda is – az egyik robbanása előtt konkrétan hallottam, hogy az aki eldobta odaszólt a nem sokkal mellette sétáló hölgynek, hogy „Ne tessék megijedni!”, mert ugye udvariasok is vagyunk­ –, de a helyiekkel nem volt különösebben nagy baj.

A nap tahója az a férfi volt, aki a negyedik emeletről mutogatta a középső úját jó tízezer magyarnak. Többen kiabáltak neki, hogy jöjjön le, de nem tette. Jobb is így.

A stadionnál a rendőrök álltak némi sorfalat, de nem volt velük gond. Kedvesen mosolyogva irányították a népet be a stadionba, ahol aztán a válogatott megszerezte azt a pontot, ami a továbbjutás esélyéhez mindenképpen kellett.

Irány Lyon! Szerdán újra vonulunk és énekelünk, mert az éjjel soha nem érhet véget!

 Kecskés István, Marseille

https://valogatott.blogstar.hu/./pages/valogatott/contents/blog/28062/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?