Blogolj!

Király Gábor: 40!

Király Gábor nagyszerű karrier futott be eddig is, amelynek megkoronázása lehet a nyári Európa-bajnoki szerepelés. 

A szombathelyi kapus 1994. március 5-én mutatkozott be az NB I-ben egy Csepel–Haladás (2–0) találkozón. Első időszakában 96 mérkőzésen szerepelt a zöld-fehér együttesben, amelyből 1998-ban szerződtette őt a német Hertha BSC. 

Eközben már bemutatkozott a válogatottban is. Sokak számára ma is szép emlék, amikor az együttes 3–2-re győzött Ausztria ellen Bécsben. A találkozón Király Gábor első labdaérintése az volt, amikor kivédte az osztrák legenda, Toni Polster büntetőjét. 

A találkozót követően a kapus könnyek között nyilatkozott arról, hogy milyen volt az első meccse a válogatottban és mit jelentett neki a szurkolók szeretete. 

A német Herthában aztán komoly sikereket ért el. Bejutott például a Bajnokok Ligájába is, ahol Király Gábor az olasz Milan és az angol Chelsea ellen is parádésan védett. Nem is csoda, hogy a kapust kiszemelte az Arsenal, ám végül a Hertha nem tudott megegyezni a londoniakkal, így Király Berlinben folytatta a karrierjét. Hét esztendőn át volt a kék-fehérek játékosa, 198 mérkőzésen szerepelt az együttesben, de 2004-ben az anyagi gondokkal küzdő berlini klub nem tudta meghosszabbítani a szerződését, így a játékos Angliába, a Crystal Palace-hoz igazolt.

Természetesen itt is alapember lett: 111 mérkőzésen állt a csapat kapujában. A gárda nem volt túl sikeres, kiesett az élvonalból. Ennek ellenére Király Gábor a Premier League kapusainak versenyében Petr Cech mögött a második helyen végzett. Ismét felvetődött, hogy szerződteti az Arsenal, de ezúttal sem jött össze az üzlet. 

Ezt követően Angliában a West Ham-ben, az Aston Villában és a Burnley-ben is, majd visszatért Németországba, ahol a Bundesliga 2-ben érdekelt 1860 München játékosa lett. Itt is letudott 168 mérkőzést, majd egy bajnokságra visszatért Angliába, szerepelt a Fulham-ben négy mérkőzést, majd hazatért a Haladáshoz. 

A válogatottban Bicskei Bertalannál, Gellei Imrénél, Lothar Mahtausnál és Bozsik Péternél is alapember volt. Aztán amikor utóbbival a csapat kikapott Máltán, ment a kapitány és jöttek az új játékosok is – az új szakember Várhidi Péter nem számított Király Gáborra. Aztán Erwin Koeman visszahívta a csapatba, amelynek azóta is tagja. A bemutatkozása óta 18 év telt el, így lassan két évtizede tagja a válogatottnak. 

Király Gábor öt alkalommal nyerte el a magyar aranylabdát, 1998-ban őt választották a Bundesliga legjobb kapusának – a vert mezőnyben ott volt Oliver Kahn is –, az évtized legjobb magyar kapusa lett 2010-ben. A Hertha BSC-nél szerepel az évszázad csapatának keretében, a 2015. novemberi pótselejtezőn őt választotta az UEFA a pótselejtező legjobb játékosának. 

(sportfaktor.hu)

https://valogatott.blogstar.hu/./pages/valogatott/contents/blog/26245/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?